Scenen byggs upp – på lördag kväll blir det superdrag i Tomtens kalkbrott

Under tisdagen inleddes scenbygget.
På lördag är det dags för sommarens emotsedda konsert i Tomtens kalkbrott, The Swedish ELO Tribute Show.

– Vi genomförde delar av konserten vid Törebodafestivalen nyligen och fick högt betyg. Det har gett oss ytterligare energi inför helgen, säger producenten Erik Rynefors.

Nu är det på gång, på lördag är det dags för The Swedish ELO Tribute Show i Tomtens kalkbrott. På bilden till höger ser ni att det är en färgsprakande underhållning. Till vänster ser vi bygget av scenen i kalkbrottet. Bild: Olof Darius samt Maria/Terje Olsen

Det händer massor i Falköping den här sommaren. Den gångna helgen var det cruising, om en dryg vecka är det dags för Nestorfesten i Folkets park, och däremellan – nu på lördag – handlar det om den sprakande föreställningen The Swedish ELO Tribute Show i Tomtens kalkbrott.

– Det känns väldigt bra så här dagarna innan konserten. Jag är helt säker på att miljön, alltså kalkbrottet, är den rätta, ja jag vill kalla den för smått magisk. Och så känns tidpunkten helt rätt, sensommaren och lite senare på kvällen. Det är då som ljuseffekterna kommer till sin rätt allra bäst, säger producenten Erik Rynefors.

Scenbygget fotograferat uppifrån parkeringsgärdet ovanför kalkbrottet. Bild: Olof Darius

För det är nämligen så att The Swedish ELO Tribute Show är mer än ”bara” musik.

– Det är en helhetsupplevelse, ett allkonstverk. Det är väl egentligen bara pyroteknik som saknas, säger Erik Rynefors.

Som sagt, bara för att ljuset – eller snarare mörkret – ska vara det rätta, så startar showen inte förrän en stund efter klockan har slagit 21.00. Men fram till dess fylls arenan med annan högklassig och efterfrågad musik.

Erik Rynefors med den mäktiga arenan Tomtens kalkbrott bakom sig.
Bild: Olof Darius

Då är det nämligen den mycket populära underhållningsbandet Haaks som äger scenen. Haaks kommer till Falköping efter att kvällen innan ha medverkat vid Arvika hamnfest uppe i Värmland.

– Bandet hade nyligen två riktigt fina kvällar på hemmaplan i Hamburgsund och är verkligen i ropet för dagen. Killarna kommer med garanti att ta hand om publiken på bästa sätt fram till det att The Swedish ELO Tribute Show startar, säger Erik Rynefors.

Och för den som inte vet det, vad är The Swedish ELO Tribute Show?

– Det är en i Sverige unik storslagen hyllning till giganten Jeff Lynne och bandet Electric Light Orchestra (ELO). Showen skall vara allt annat än ”less is more”. Publiken ska under 100 minuter utan paus få 22 låtar ”sound-alike”  i högt tempo med en spektakulär visuell upplevelse, lovar Erik Rynefors.

The Swedish ELO Tribute Show är så mycket mer än ”bara” musik. Det handlar också om en spektakulär visuell upplevelse. Bild: Maria/Terje Olsen

Det är inte första gången som Erik anordnar en konsert i Tomtens kalkbrott, så han vet vad det handlar om.

– Jag har varit mycket nöjd med det som har levererats tidigare, men det som kommer nu känns ännu större. Vi fick chansen att testa delar av showen (60 minuter) vid Törebodafestivalen nyligen och allt kändes väldigt bra. Enligt arrangörerna av den festivalen överträffade vi deras förväntningar och det känns förstås riktigt bra nu inför lördag, säger han.

I Tomtens kalkbrott har det pågått förberedande arbete under ett tag, detta under ledning av kalkbrottets ägare, Sebastian Nordh, och under tisdagen började det rulla in stora lastbilar på området.

Sebastian Nordh (till höger) äger Tomtens kalkbrott och har i högsta grad ett finger med i spelet när det gäller förberedelserna inför lördagens konsert.
Bild: Olof Darius

– Det var dags att påbörja scenbygget, för övrigt den scen som vi stod på under Törebodafestivalen. Det känns bra med samma scen här, nu vet vi dess förutsättningar för både ensemblen, ljud och ljus, säger Erik Rynefors.

Under fredagskvällen blir det ett regelrätt genrep med alla 19 personerna i ensemblen på plats på scenen och sedan alltså konsert på lördagskvällen.

Vad gäller då för publiken?

Jo, parkering av såväl bilar som husbilar och cyklar sker på det stora gärdet ovanför kalkbrottet, utmed vägen mot Broddetorp.

Parkeringsgärdet sväljer väldigt många bilar.
Bild: Olof Darius

Vidare finns det inga konsertstolar, så antingen har man med sig egen stol eller också får man stå upp eller möjligen sitta på någon av alla de större stenar som finns i kalkbrottet.

När det gäller mat och dryck (alkoholfri), så finns det att köpa på plats, men det är också fullt tillåtet att ha med sig egen mat samt valfri dryck.

– Jag är mycket förväntansfull och hoppas att publiken som kommer ska få uppleva en helt fantastisk kväll, något att minnas länge, säger Erik Rynefors.

Producenten och arrangören Erik Rynefors (till vänster) samspråkar med P-O Larsson från Falbygdens Mat & Kultur.
Bild: Olof Darius
Bild: Maria/Terje Olsen